Har du hørt om disse sportsgrene?

Hopper du i dit løbetøj for at træne op til et langdistanceløb? Gør du det er udelukkende for at holde konditionen ved lige? Eller løbetræner du i forbindelse med anden sportsgren? Over i Irland er der mange mænd og kvinder der løber for at holde kondien gennem ‘Championship’. To sportsgrene få har hørt om er så populære i det grønne land, at de overtager samfundet, som kun en finale eller semifinale i fodbold kan gøre herhjemme.

Gaelic Games, GAA, dækker over en række sportsgrene, men hurling og gaelic football er de mest populære. Både på professionelt plan, men også i de mindre ligaer bliver sportsgrenene taget meget seriøst og er blandt nogle af de ældste i verden.

Gaelic football

Gaelic football, eller football, minder i høj grad om en blanding af fodbold, rugby og amerikansk fodbold. Det er en hård sport, hvor der bliver spillet uden udstyr og med hele tre kort fra dommerens side. Holdene består af femten spillere og kampene bliver dog kun spillet på 2 gange 30 minutter. Hvis du er i Irland i sensommeren, bør du klart tage til en ‘football match’.

Hurling

Hurling er også en grov sportsgren, der dog bliver spillet med udstyr. Hvert hold har 15 spillere med en stav hver, som de skal anvende til at få en lille boldt i mål.

Den irske befolkning går meget op i både gaelic football og hurling. På trods af at sportsgrenene er noget nær Irlands nationalsports, er de fleste spillere kun amatører. Hvilket vil sige, at ingen rigtig tjener penge på hurling – det udelukkende på grund af kærlighed til sporten – og dét kan mærkes. Det er en oplevelse at være tilskuer til en af de to sportsgrene. Du kan se en kamp på Croke Park stadion eller Parnell Park i Dublin. Men det bliver spillet i hele landet.