

Løb er som udgangspunkt en rigtig god konditionstræning, men det er også belastende for især dine ben. Grunden til dette er, at det er de samme strukturer i kroppen, der bliver belastet igen og igen på en ensidig måde. Det er også vigtigt, at du tager din træningstilstand, din vægt og din alder i betragtning, når du begynder at løbetræne. Cykler du for eksempel meget, har du nok kondition til at løbe længere end dine ben kan klare. Dette er fordi dine ben skal trænes op til at kunne klare belastningen fra din kropsvægt, da de ikke har været vant til dette før. Du er derfor nødt til at øge belastningen i din løbetræning, som dine ben kan holde til og ikke hvad du har luft til.
Rigtig mange mennesker får skader, når de starter med at løbetræne. Ofte er dette grundet at man presser sig selv til at løbe både for hurtigt og for langt til at starte med. Følg disse tips så du ved, hvad du skal være opmærksom på, hop i dine løbebukser og dine løbesko – afsted ud i den friske luft!
- Løb længere i stedet for hurtigere. Tommelfingerreglen er at stige max 10% om ugen – og det er vigtigt at øge mængden, inden man øger hastigheden.
- For at undgå skader er det også en rigtig god ide at finde blødere underlag at løbe på. Det kan for eksempel være grusstier og skovstier – underlaget er blødere og det ujævne underlag giver større variation i belastningen af dine ben.
- Brug gode løbesko. For at begrænse belastningen på dine ben er det en rigtig god ide at købe løbesko som passer til dig og din løbeteknik. Det kan derfor være en god ide at tage ud i en butik og få hjælp til at finde de helt rigtige løbesko til dig.
- Løb hele året. De fleste mennesker vil nok stoppe med at løbe om vinteren og starte op igen, når vejret bliver lidt varmere. Problemet er, at mange starter hvor de slap, hvilket vil sige, at de starter for hurtigt ud igen. Det er derfor bedre at holde din løbetræning ved lige hele året rundt – eller huske på at starte stille og roligt op igen.