Sådan indretter du jeres bymiljø bedst

Byplanlægning er et omfattende og komplekst emne. Der er mange aspekter af bymiljøer, der skal tages i betragtning, når de udformes, f.eks. befolkningstæthed, jordniveau, parkeringsmuligheder, zonebestemmelser, adgangspunkter for transport (f.eks. busstoppesteder), nærhed til arbejdsmuligheder osv. Listen er lang, men jeg er sikker på, at du forstår, hvad jeg mener – der er ikke kun én måde at gøre det på!

Tænk på det naturlige miljø, når du indretter dit byrum

Naturen kan være en smuk tilføjelse til et byrum og give miljøet karakter. Prøv f.eks. at inddrage planter i dit design – i stedet for at bruge brolægning eller asfalt, der ikke ser særlig interessant og ensformigt ud, kan du bygge stier af forskellige materialer som f.eks. murstensbelægninger med buske, der vokser imellem dem. Du kan også bruge blomster plantet i jorden omkring fortov og cykelstier til at skabe et flottere indtryk i byen.

Sørg for at inddrage masser af grønne områder og parker, som beboerne kan nyde

Åbne park områder til brug for byens borgere er gode for miljøet og giver mulighed for fysisk aktivitet, f.eks. gå- og løbeaktiviteter. Parker og store grønne områder fyldt med træer og blomsterenge giver en bedre luftkvalitet og mindre støjforurening, så der er plads til at slappe af og tage en pause. Det er et sted folk kan mødes og hygge, eller man kan sætte sig i skyggen af et træ en sommerdag og læse en god bog. Her kan man med fordel også sørge for at der er borde og bænke placeret hist og pist i områderne, så der er mulighed for at slappe af eller holde en lille picnic med familie og venner.

Skab et mangfoldigt boligmarked med muligheder til overkommelige priser i et forsøg på at mindske gentrificeringen

Når du overvejer udformningen af dit bymiljø, er det vigtigt at overveje, hvor inkluderende du kan gøre det. Folk med forskellige indkomstgrupper har brug for forskellige boligmuligheder – nogle har måske ikke råd til et stort hus eller en stor lejlighed, mens andre ønsker mere luksus og plads i deres bolig. Prøv derfor at skabe en vifte af huse i alle prisklasser, så det ikke kun er de rige som har råd til at bo i byen – eller i centrum for den sags skyld. Når der er plads til alle i byen, bliver bybilledet også mere levende, og folk vil have mere lyst til at være en del af det.

Fremme et inkluderende design, der tager hensyn til forskellige evner, aldre, køn og kulturer 

Der er mange forskellige typer mennesker, der bor i byer, og ikke alle har de samme behov. Nogle har måske et handicap, der gør det svært at komme rundt uden hjælp – det er f.eks. svært at skubbe en kørestol eller barnevogn på fortove med mange revner og bump. Så prøv at tænke over, hvordan du kan indrette dine omgivelser, så dette ikke skaber unødvendige problemer. Faktisk kan man med en kreativ tilgang udnytte netop disse forskellige, og skabe et unikt miljø som alle kan nyde godt af, selvom der er mange forskelligheder i byen.

Indbefatte offentlige transportruter, der er tilgængelige for alle borgere 

Når du indretter dit byrum, skal du huske, at det ikke er alle, der har adgang til en bil. Sørg derfor for, at der er adgang til offentlige transportveje for alle byens borgere – mange pendler med bus eller tog, og de har brug for nem adgang til disse transportmuligheder for at komme rundt. Ellers er det kun dem, der har råd til biler, der vil kunne bruge dem – men i et land som Danmark er det bare ikke en særlig attraktiv by! Samtidig er det en god ide at tænke cykelstier ind, så i indretningen af byen, så det bliver nemmere og hurtigere for cyklister at komme frem og tilbage. Det er både godt for folkesundheden og klimaet!

Sikre, at der er tilstrækkelig belysning i hele byen om natten, så folk kan føle sig trygge ved at gå rundt i deres kvarter, når det er mørkt

Ud over at være rummelig for alle borgere med forskellige baggrunde skal dit byrum også være trygge for dem. Det betyder, at der altid skal være tilstrækkelig belysning i hele byen – ikke kun i de områder, hvor folk bor eller arbejder, men overalt, hvor de kan få brug for det om natten. Ellers er der en risiko for, at nogle dele af byen bliver undgået, da folk ikke er trygge ved at være i disse områder om aftenen og natten når det er mørkt, og man ikke kan se om der er nogle der følger efter en.