

Bor du til leje, så har du selvfølgelig også adgang til lejemålets el-installationer og de el-apparater, som din udlejer stiller til rådighed med, såsom f.eks. opvaskemaskine, komfur, tørtumbler, køleskab og fryser samt fast tilsluttet belysning i køkken, bad og toilet.
Din udlejer er ved de fleste tilfælde forpligtet til at vedligeholde lejemålet og sørge for, at det elektriske anlæg og de elektriske produkter, der indgår i boligen, er i en forsvarlig stand. Ingen må komme til skade eller udsættes for fare på grund af ringe eller usikre el-installationer. Det gælder også offentlige arealer som vaskeri, skralderum, opgange og opbevaring.
Dit ansvar som lejer
Som lejer skal du ifølge lejeloven “passe godt på lejligheden og hvad den indebærer”. Du er selv ansvarlig for at anmelde skader og mangler ved det elektriske anlæg og de elektriske produkter, der indgår i det lejemål som du lejer, til din udlejer. Det gælder for eksempel, hvis du oplever, at en stikkontakt sidder løst, eller at lampen på toilettet begynder at blinke eller hvis du har mangler strøm i dele af lejemålet.
Der er nemlig ting, som i værste fald kan føre til elektrisk stød eller brand, hvis de ikke bliver taget hånd om til tiden. Udlejer skal til gengæld informere dig om, hvordan og til hvem fejlen skal anmeldes til. Hvis problemerne med el er en fare, så skal du ringe en akut elektriker, selvom at det er aften og at du derfor har brug for en elektriker aften.
Som lejer er du selv ansvarlig for alle andre el-produkter f.eks. kaffemaskine eller vandkogere, som du tilslutter til el-anlæggets forskellige stikkontakter og udtag. Det gælder også lamper. Hvis du for eksempel selv har købt vaskemaskine eller mikroovn til lejligheden, er du selv ansvarlig for, at den er sikker og bruges korrekt. Dette gælder, uanset om det er tilsluttet en stikkontakt, eller om det er blevet permanent tilsluttet el-systemet af en elektriker.
Andre former for lejeboliger – f.eks. erhvervsleje
Hvis du lejer et erhvervslejemål, er der måske nogle andre villekor, det er en god idé at få penslet ud i kontrakten, hvad der gælder for el-installationerne og el-systemet ved dette tilfælde, for at undgå eventuelle konflikter, hvis der opstår problemer. Erhvervsleje er nemlig oftest mere fleksible en udlejning til private.
Lejer du som privatperson et hus eller en ejerlejlighed, er det ejeren af boligen, der har ansvaret for det elektriske system, hvis intet andet nævnes i en kontrakt. Det er en god idé at skrive ned i en kontrakt, hvordan ansvaret for det elektriske anlæg og el-installationerne, der indgår i boligen, skal se ud. Det er også en god idé at opsummere hvordan anlæg og el-produkter skal styres og kontrolleres, og hvordan fejl og mangler skal afhjælpes.
Du er altid ansvarlig for at el-arbejde udføres på lovlig vis
Du er selv ansvarlig for det el-arbejde, der udføres i dit hjem, f.eks. at det udføres af folk med de rette kompetencer. Arbejde, som din udlejer igangsætter, er naturligvis udlejers ansvar. Du bør altid hyre en autoriseret el-installatør virksomhed. Hvis du bor i Valby, kan du f.eks. hyre Autoriseret Elektriker Valby.